Apportering

Din golden är en apporterande fågelhund. Det är därför de flesta tycker om att hämta och bära saker. Inom Golden Retrieverklubben arbetar vi för att öka intresset för rasens jaktliga funktion. Genom träning, jaktprov och FB-R hoppas vi på att fler ska få upp ögonen för denna roliga form av aktivering.

Kom igång

Är du nyfiken på att träna apportering med din golden? Det är roligt och de flesta gillar det! Här är några tips:

  • Läs om retrieverns jaktliga funktion.

  • Gå en apporteringskurs.

  • Var funktionär på kurser och jaktprov.

  • Gör Funktionsbeskrivning retriever, FB-R.

  • Sök träningskompisar i vår Facebookgrupp.

  • Boktips: Retrievern som apportör

Malin%20Wennerlund%20(6)_edited.jpg
Donny-FBR.PNG

Funktionsbeskrivning

Vi arrangerar FB-R i samarbete med sektionens uppfödare. Vill du arrangera ett FB-R för golden du fått upp? Hör av dig till oss så förklarar vi hur du går till väga!

Funktionsbeskrivning Retriever, FB-R, är en beskrivning, inte ett prov eller test. Tillsammans går hunden och föraren en bana där hundens spontana reaktioner inom till exempel apportering, sök och viltintresse beskrivs. Inga förkunskaper krävs hos hunden men den ska ha fyllt 2 månader och vara vaccinerad enligt SKKs krav.

 

För hundägaren är det en rolig aktivitet som ger kännedom om den egna hundens apporteringsegenskaper. Resultatet kan användas i uppfödarnas avelsarbete.

Inofficiellt jaktprov

På våren bjuder vi traditionsenligt in till inofficiellt B-prov i nybörjarklass i Upplands Väsby. I år genomförs provet den 30 april med Tina Engström som domare. Välkommen!

Anmäl dig och din hund

Provet är öppet för alla retriever, men golden retriever har företräde. Anmälan är nu stängd. 

Frågor? Ställ dem till Lena, jakt@stockholm.goldenklubben.se

 

Varför inofficiellt?

Vi väljer formen ”inofficiellt” för att främja startande ekipage med golden retriever och för att de som inte är så vana vid provformen ska få möjlighet att testa.

Anna Tingstedt.jpeg

Behöver du vilt?

Annika och Kaj Kadar har ofta vilt för apportingsträning till salu, till exempel duva, kråka, mås, trut, and eller kanin.

 

Annika Sahl-Kadar: 0733-242100

Kaj Kadar: 0704-599063

kennelgoodcatch@gmail.com

Kurser och träning

I dagsläget erbjuder vi inga apporteringskurser eller gemensamma träningar. Här tipsar vi istället om privata aktörer att gå kurs hos och grupper för retrieverträning.

Instruktörer och kurser

Här tipsar vi om instruktörer som har erfarenhet av golden retriever och erbjuder kurser i apportering.

 

Har du fler tips på instruktörer? Meddela oss så fyller vi på listan!

Gemensamma träningar för retriever

Här tipsar vi om Facebookgrupper du kan gå med i för att ta del av gemensamma apporteringsträningar för alla retrieverraser.

Har du fler tips på grupper? Meddela oss så fyller vi på listan!

Gemensamma träningar för golden

Skulle du vilja att det arrangerades öppna samträningar med fokus på apportering inom Golden Retrieverklubben? Styrelsen tar gärna emot tips på platser att samlas på och personer som vill hjälpa oss att bjuda in till dessa. Inga andra meriter än ett glatt humör krävs!

Gustafs-juli-2020-B.jpeg