top of page

Apportering

Din golden är en apporterande fågelhund. Det är därför de flesta tycker om att hämta och bära saker. Inom Golden Retrieverklubben arbetar vi för att öka intresset för rasens jaktliga funktion. Genom träning, jaktprov och FB-R hoppas vi på att fler ska få upp ögonen för denna roliga form av aktivering.

Kom igång

Är du nyfiken på att träna apportering med din golden? Det är roligt och de flesta gillar det! Här är några tips:

 • Läs om retrieverns jaktliga funktion.

 • Gå en apporteringskurs.

 • Var funktionär på kurser och jaktprov.

 • Gör Funktionsbeskrivning retriever, FB-R.

 • Sök träningskompisar i vår Facebookgrupp.

 • Boktips: Retrievern som apportör

Malin%20Wennerlund%20(6)_edited.jpg
Anna Tingstedt.jpeg

Inofficiellt jaktprov 15 april

På våren bjuder vi traditionsenligt in till inofficiellt B-prov i nybörjarklass. I år genomförs provet på Bogesunds Jaktgård i Vaxholm den 15 april. Provet går på vilt. Välkommen!

Domare: Tina Engström

Provledare: Lena Appelkvist
Kommissarie: Gun Eriksson

Anmäl dig och din hund

Provet är öppet för alla retriever, men golden retriever har företräde. Anmäl är nu stängd.

Frågor? Ställ dem till Lena, jakt@stockholm.goldenklubben.se

 

Varför inofficiellt?

Vi väljer formen ”inofficiellt” för att främja startande ekipage med golden retriever och för att de som inte är så vana vid provformen ska få möjlighet att testa.

Funktionsbeskrivning

Vi arrangerar FB-R i samarbete med sektionens uppfödare. Vill du arrangera ett FB-R för golden du fått upp? Hör av dig till oss så förklarar vi hur du går till väga!

Funktionsbeskrivning Retriever, FB-R, är en beskrivning, inte ett prov eller test. Tillsammans går hunden och föraren en bana där hundens spontana reaktioner inom till exempel apportering, sök och viltintresse beskrivs. Inga förkunskaper krävs hos hunden men den ska ha fyllt 2 månader och vara vaccinerad enligt SKKs krav.

För hundägaren är det en rolig aktivitet som ger kännedom om den egna hundens apporteringsegenskaper. Resultatet kan användas i uppfödarnas avelsarbete.

Planerade FB-R

Under 2023 finns hittills ett planerat FB-R som uppfödare gör i samarbete med Golden Retrieverklubben Stockholm. Hundar från uppfödaren förtur, men om du vill kan du anmäla dig till reservlistan. Klicka på kennelns namn för mer information och anmälan.

Donny-FBR.PNG
Sara Mattson-3.jpg

Kurs och träningsjakt

Har du en grundtränad golden som du vill testa på jakt? Då passar den här kursen dig! Den 29-30/9 2023 tränar vi förberedande och testar sedan jakt på and och rapphöns. 

På den här kursen har du möjlighet att låta din hund testa på fågeljakt under lugna och kontrollerade former. Kurs och jakt genomförs vid Gyllerboda under ledning av  Gunilla Wedéen

 • Datum: 29-30 september 2023

 • Plats: Gyllerboda Hundcenter

 • Instruktör: Gunilla Wedéen

 • Pris: 3500 kr

 • Sista anmälningsdag: 23 september

Kursens upplägg

Den första dagen tränar vi förberedande med dummy mellan kl. 13-16. Dag två är det dags för träningsjakt där varje deltagare får chans att apportera 4 änder och 2 rapphöns. Räkna med start 8.00 och avslut sen eftermiddag.

För vem passar kursen?

För att få en bra upplevelse tror vi att din hund kan komma på inkallning, är stadig vid din sida och kommer in med apporterna till dig. Den får gärna ha apporterat kallvilt.

 

Vi hoppas att du som gillar att träna din hund, men kanske är nybörjare och därför inte fått chans att testa på jakt tar chansen!
 

Övrigt

I kursavgiften ingår kaffe och lunch under jaktdagen. Önskar du sova över tillkommer en kostnad om 300kr/person för del i dubbelrum. Ta med egen frukost och middag. Vi kan också beställa pizza på kvällen.

Anmäl dig och din hund

Anmäl dig till Lena, jakt@stockholm.goldenklubben.se. Berätta gärna lite kort om dig och din hund. Du ska vara medlem i Golden Retrieverklubbens sektion för Stockholm och Gotland.​ Sista anmälningsdag är 23 september. Vid stort intresse tillämpas lottning.

Gemensam träning

I dagsläget erbjuder vi inga gemensamma träningar. Här tipsar vi istället om privata aktörer att gå kurs hos och grupper för retrieverträning.

Instruktörer och kurser

Här tipsar vi om instruktörer som har erfarenhet av golden retriever och erbjuder kurser i apportering.

 

Har du fler tips på instruktörer? Meddela oss så fyller vi på listan!

Gemensamma träningar för retriever

Här tipsar vi om Facebookgrupper du kan gå med i för att ta del av gemensamma apporteringsträningar för alla retrieverraser.

Har du fler tips på grupper? Meddela oss så fyller vi på listan!

Gemensamma träningar för golden

Skulle du vilja att det arrangerades öppna samträningar med fokus på apportering inom Golden Retrieverklubben? Styrelsen tar gärna emot tips på platser att samlas på och personer som vill hjälpa oss att bjuda in till dessa. Inga andra meriter än ett glatt humör krävs!

Gustafs-juli-2020-B.jpeg

Behöver du vilt?

Annika och Kaj Kadar har ofta vilt för apportingsträning till salu, till exempel duva, kråka, mås, trut, and eller kanin.

 

Annika Sahl-Kadar: 0733-242100

Kaj Kadar: 0704-599063

kennelgoodcatch@gmail.com

Kontakt

Har du en fråga, fundering ett tips eller något annat att dela med dig av?

Skärmavbild 2020-11-24 kl. 15.58.02.png

Stockholms län
Gotlands län

bottom of page